Kako z ljubeznijo in prijaznostjo do sebe spremenimo svoje življenje?

Iskrica-blogPost

Prijaznost in ljubezen do sebe lahko spremeni vsa področja našega življenja, saj v tistem trenutku, ko smo do sebe sočutni in prijazni, dobimo podporo osebe, ki nas zmore najbolje pripeljati do naših ciljev in sanj … podpremo sami sebe.

Ali bi kdaj lahko izrekli takšne besede nekomu, za katerega vam je mar in ga imate radi? A bi se na tak način lahko pogovarjali s svojim otrokom, najboljšim prijateljem/prijateljico, svojimi starši?
In če se sedaj zamislite; ali ste se kdaj ujeli, da govorite na tak kritičen, oster način sami s seboj?

Brezupen/na si.
Predebel/a si in neprivlačen/na.
Nisi dovolj uspešen/na v svojem delu.
Kako si lahko naredil/a takšno napako.

Velikokrat smo preveč samokritični, pogosto nezavestno. Pri nekaterih je to »stranski produkt« družbe in kulture, ki v nas spodbuja samo-podcenjevanje in skromnost, drugi v tej ostri samokritičnosti najdejo motivacijo, da si prizadevajo delati bolje.

Vendar, dragi moji, takšen trdi način »ljubezni« do sebe je veliko manj učinkovit kot (samo)sprejemanje, sočutje in motivacija iz ljubezni.

Način, s kakršnim se obračamo k sebi, in besede, ki si jih izrekamo, tvorijo osnovo našega sistema prepričanj. Ta prepričanja pa narekujejo naša dejanja, naše vedenje in interakcijo s samim sabo, z našimi najbližjimi in širšo družbo. In če si velikokrat povemo, da nismo dovolj dobri, da smo neuspešni, da smo nevredni … sčasoma začnemo verjeti, da je to res in naše prepričanje vpliva tudi na vse stvari, ki jih v življenju počnemo.

Ljudje se pogosto bojijo biti prijaznejši do sebe, ker mislijo, da se s tem odpovedujejo sebi in sprejemajo stvari takšne, kot so. Vendar je to daleč od resnice. Biti prijazen, ljubeč in spodbuden do sebe, se sprejemati in se imeti rad takšen, kor si, postavlja dolgoročne cilje in sanje pred kratkoročni užitek. S prijaznostjo in potrpežljivostjo do sebe pomeni, da razmišljamo, kaj je za nas dobro dolgoročno in ne, kaj nam prinaša kratkoročne rezultate. S tem »treniramo« sočutje in ljubezen do sebe na motivacijski način.

Prijaznost in ljubezen do sebe lahko spremeni vsa področja našega življenja, saj v tistem trenutku, ko smo do sebe sočutni in prijazni, dobimo podporo osebe, ki nas zmore najbolje pripeljati do naših ciljev in sanj … podpremo sami sebe.

Ali si torej v življenju želimo biti svoj največji nasprotnik ali svoj najboljši prijatelj in podpornik?

Biti prijaznejši do sebe ne pomeni odreči se sebi; pravzaprav, to pomeni ravno nasprotno. Pomeni, da se spodbujamo in s podporo ljubezni, navdiha in sočutja tkemo pot do svojih ciljev.

Zmoreš to, verjamem vate.
Imaš enkratne talente in moč, da uresničiš svoje sanje.
Delaš po svojih najboljših močeh.
Lahko dosežeš ta cilj – narediva načrt.

Pomislite, kako bi se vaše življenje spremenilo, če bi se tako pogovarjati sami s seboj? Kaj bi si končno dovolili in k čemu vse bi si dovolili poseči, od česar ste (nezavedno) sami sebe odvračali?

Presenečeni boste, kako se življenje spremeni in kaj vse pride na pot takrat, ko začnemo iz srca verjeti vase.

Čudovit začetek tedna vam želim,

Tanja

Nazaj na vse zapise

FB Live

Moj Youtube kanal

Všeč ti bo tudi

Prijavite se na prejemanje naših novičk.

Obveščamo vas o novostih, aktivnostih Inštituta, rezultatih naših strank, modrujemo in raziskujemo... ❤️

*S prijavo na novice se strinjate s politiko zasebnosti.

Inštitut Skaza © 2023 Vse pravice pridržane.

Made with ⚝ by Starfiniti d.o.o.