Odkar živim žensko energijo, sem srečna

Predavateljica-Tanja

Srce na pr(a)vo mesto je eno glavnih sporočil Tanje Skaza, nekdanje evropske Naj menadžerke in direktorice Plastike Skaza, danes ustanoviteljice Inštituta Skaza. V zadnjih dveh letih je, po osebni transformaciji, pot do sr(e)čnega načina vodenja pokazala okrog 100 slovenskim menedžerkam, voditeljicam, podjetnicam. Svoje izkušnje in znanje pa bo ob pomoči strokovnjakov iz različnih področjih od marca 2022 naprej delila tudi v Akademiji Spremembe vredna, akademiji za poslovne ženske, kadrovice.

»Goga, jaz sem res srečna. Ne znam mogoče dobro opisati, a res sem srečna. Odkar živim žensko energijo, sem srečna. Če se jaz nisem nagarala v tej moški energiji, ne vem, kdo se je,« mi zaupa prijateljica iz mladosti. Ker sva obe otroka priseljencev, se še kako zavedam, kakšne vrednote sva pridobili v primarni družini, kako pomembno je bilo pridi priden v šoli, za kar sva se morali truditi še bolj.  Vem pa tudi, kako je iz najstnice zrasla v eno prepoznavnejših poslovnih žensk v Slovenij, kako je z močno voljo in ambicijami iz trgovke v trgovini z oblačili v kratkem času postala kadrovica za Zlatarno Celje. Ko je spoznala moža Igorja Skazo, pa je njena učljivost in želja biti vedno boljša le še rasla.

Pred tremi leti si vajeti podjetja zaupala drugim, sama pa si se posvetila sebi, izdala si tudi knjigo Spremembe vredna. Kaj je bil tisti prelomni trenutek, da si se odločila posvetiti predvsem osebni rasti?

Leto 2015 je bilo zame prelomno. Kljub nagradam, ki smo jih dobili v Plastiki Skaza, kljub zavidljivim poslovnim uspehom, sem v sebi čutila veliko praznino. Delala sem 12 ur na dan, izgubila sem stik sama s sabo. Delo je bilo moja ljubezen, a doma sem imela dva čudovita otroka in čudovitega moža. Imela sem praktično vse, o čemer sem sanjala kot deklica, a bila zelo nesrečna. Takrat sem spoznala, da tako ne želim več živeti. In začela se je moja pot preobrazbe. Posvetila sem se sebi in začela razreševati vzorce, blokade iz mojega otroštva, ki so mi preprečevali, da bi živela polno, radostno življenje. Spoznala sem, da ne rabim biti več biti popolna, tista, ki vse ve, zna in zmore vse. Končno sem se osvobodila in začela živeti. In bila za nekatere ljudi celo čudna.  Ko so me pred dvema letoma poklicali, da bi mi dodelili nagrado evropska menedžerka leta, sem jih lepo prosila, da ne, da ne zmorem več tega bremena.

Kot si povedala na predstavitvi Akademije, krika svojega moža po pozornosti dolgo nisi zaznala, zato si se odločila za negovanje partnerskega odnosa. Kaj to pomeni konkretno?

Prvič v življenju sem bila en mesec doma, da nisem delala. V tem mesecu sem se posvetila možu in  tantri. To pomeni, da sva najprej odprla vse najine strahove, moje, njegove.  Midva nisva last eden drugega, v resnici pa si želim, da je on moj partner za vse življenje. Želim si, ker rabim jang, če želim biti jing. Potovala sva, vzela sva si čas za naju, kakšen dan preživela tudi v postelji. Odpirala sva prihodnosti,  opazovala, kako delujeva skupaj, midva sva le tudi dolga leta delala skupaj. Želela sem, da me začuti, da odkrije, kakšna je moja pot in da se tudi on najde na tej poti. Jaz zraven sebe vedno vidim tudi njega.

Kako pa Igor sprejema spremembo, ki si jo naredila na sebi?

Na začetku je bilo težko. Lani novembra sva imela kar krizo, sploh decembra sem znova padala v deseturni delovnik, kar ni dobro. Takrat je on kričal po pozornosti, a jaz tega nisem zaznala oziroma videla. Otroka sta zdaj že velika, starejši 17, mlajši 13, in me ne potrebujeta tako močno kot prej.  Decembra mi je rekel, da tako ne bo šlo več naprej, saj so se tudi najine vrednote malo spremenile. Odkar je tudi Igor odšel iz podjetja, ima več svobode, bolj se druži, uživa. Moja vrednota pa je še vedno ta, da rada delim tisto, kar vem oziroma znam.

Še vedno torej delaš? Mogoče celo več kot prej, a to verjetno šteješ kot poslanstvo in ti ni obremenjujoče, temveč te bogati in daje energijo?

Tako, ja,  a sem tako živela že zadnja tri leta, preden sem zapustila vodstvene funkcije. Hotela sem zapustiti zdravo podjetje z zdravimi odnosi. Zdaj je seveda drugače.  Ker sem napolnjena z ljubeznijo  strank, nisem čutila potrebe po ljubezni doma oziroma vsaj ne v toliki meri. Mož in otroka pa to ljubezen seveda potrebujejo.  Delam štiri dni v tednu, ob petkih nikoli ne delam, nikoli več kot šest ur. Torej delam, samo ta pot je zdaj drugačna. Ne želim delati nič več, kot je treba.

Kako si zapolniš dan, kaj počneš?

Imam dnevno rutino. Vstane zgodaj in najprej pol ure meditiram. Potem grem za uro in pol nekam v hrib,  ob vrnitvi pa opravim vse zahvale  dnevu  in tudi vsemu, kar se bo zgodilo. Danes sem vedela, da bo lep dogodek. Potem začnem  delo s strankami, okoli 9. ure. To traja dve šolski uri, imam največ tri stranke na dan.  Popoldan si vzamem zase, grem na ples, učim se petja, preživim čas z družino, veliko kuham. Vsak večer skuham večerjo,  za katero si vzamemo približno dve uri.

S kakšno afirmacijo si danes začela dan?

Vsak dan imam isto afirmacijo, ki se glasi: Hvala, kako se lahko boljša oseba? Sleherni moj dan se začne s to afirmacijo.  Pred tem dogodkom sem si govorila: Uživam življenje in sem varna – da prinesem lepo energijo. Potem pa jih uporabljam odvisno od tega, kar si želim. Vedno pa jih začnem izgovarjati teden dni pred dogodkom, za katerega želim, da mi uspe.

Kaj prinaša akademija in komu je namenjena?

Akademija traja šest mesecev, ima devet  modulov in je namenjena poslovnim ženskam. Na prvem modulu se bodo popolnoma spoznale in se sprejele takšne kot so. Dokler se ne sprejmemo,  nenehno  vidimo blokade v smislu, da nismo popolne. Posledično lahko ugotovimo, kaj je res naše dušno poslanstvo.  Da se ne dušimo s tem, kar nismo, temveč smo srečni s tem, kar smo. Ker gre za skupino, tudi druge soudeleženke lahko pokažejo na vrednosti drugih.  Ona namreč ne vidi, da je uspešna dobra, organizirana, kaj je zgradila. Torej uvidi lastno vrednost.

Na drugem se bomo spopadle s tem, da ni nič narobe,  če želi biti ženska karieristka, kljub temu pa lahko srčno živijo tudi svoje primarne vloge . Dan ima 24 ur, ta čas je razdeljen na spanje, hranjenje,   koliko časa rabimo zase – za rekreacijo, meditacijo. Na tem modulu si razdelimo vloge: jaz kot Tanja, jaz kot mama, kot sestra, kot žena, poslovna ženska … Vsem tem vlogam čez dan odmerimo čas, da nimamo slabe vesti, če delamo ali počnemo kaj zase.

Praviš, da je zelo pomembno, da se znebimo starih vzorcev, ki nas na naši poti omejujejo.

Tretji modul zato prinaša postavitev družine, ki ga bo vodila strokovnjakinja.  Jaz sem denimo videla, da ženske v moji družini sploh nimamo nobene vrednosti. Tam namreč vse vidiš, celo zgodbo svoje družine, potem pa še svojo vlogo, ali si prevzel žensko ali moško vlogo. Jaz sem na prvi postavitvi družine videla, da sem prevzela moško vlogo. In ker sem kot ženska prevzela moško vlogo, sem zablokirala svojega partnerja, ker on te vloge ne more živeti. Pomembno je tudi, kakšno  sporočilo daješ s tem svojim otrokom. Na postavitvah se bodo udeleženke konkretno soočile s svojimi vzorci iz preteklosti, nastavljale si bomo ogledalo.

Kot eno pomembnejših stvari izpostavljaš spoznavanje boginje v sebi, moč sakralne čakre.

To je najbolj pomembno, če znamo začutiti svojo energijo. Koliko žensk je takšnih, ki se boji povedati, kaj res čuti, ali je doživela orgazem, ali se zaveda, kaj ji ustreza, konkretno spoznavanje s svojim telesom. Moški tega ne more vedeti, pa je zelo pomembno, v čem uživamo. Poleg tega nas tega nihče ne uči.  Mene doma niso podučili niti o tem, kaj je menstruacija.

Z odpiranjem srčne čakre se po tvojih besedah gradijo boljši odnosi.

Kadarkoli nas kaj zaboli, če nimaš srca dovolj odprtega, nastopi žalost, jeza, ljubosumje, sovraštvo, takoj koketira z umskimi vrednotami, ne dotakne pa se srca.  Doumeti moraš, zakaj te je zabolelo, kar se zgodi skozi spoznavanje svoje bolečine in odpuščanje. Rada bi jih naučula ženskega načina vodenja, saj ne znamo komunicirati z ljudmi.  Hitro nas namreč prevzame moški način vodenja, ko zavzamemo obrambni položaj, ženske pa bolje delujemo z intuicijo. Ko se temu približamo, znamo zgraditi boljše odnose v podjetju, predvsem zato, ker znamo slišati zaposlene oziroma ljudi.  Ne sledimo samo objektivnim kazalnikom, temveč tudi čustvenim.

Praviš, sta v podjetju najpomembnejši dve osebi, tajnica oziroma poslovna sekretarka in kadrovica.

Tajnica je gospodarica podjetja, kadrovica pa srce. Tajnica daje prvi vtis o podjetju, veliko lahko izveš o podjetju. Ona odpre direktorjeva vrata ali ne pa tudi ne. Pomembno, da se zna izražati, skrbi za kulturo, ima empatijo.  Medtem ko si za kadrovice ne bi želela, da izbirajo kader le na podlagi kompetenc, temveč tudi na podlagi intuicije. Če bo znala odstraniti svoje vzorce, ne bo več iskala sebi podobne ljudi. One so najboljše za odkrivanje potencialov.

Ali meniš, da bi lahko bila poslovno tako uspešna, če bi delala samo na ženski način?

Ne. Da so me moški v poslovnem svetu sprejeli,  sem morala pokazati rezultate, znanje, sprejeli so me,  ker sem bila učljiva in delovna. Ko pa se enkrat postaviš na nek nivo,  potem dovolijo, da pride na plano tudi ženska energija. Prej pa želijo, da s trudom dokažeš, da si dovolj močna. Kljub temu si želim, da novodobne poslovne ženske  delajo na ženski način, da si dovolijo poslušati intuicijo. Jaz sem že kot osnovnošolka imela željo biti uspešna poslovna ženska, pa če bi prodajala karkoli, bila sem kot buldog. Danes vem, da je pomembneje, da poslušam sebe.  Ženske smo amazonke, znamo biti odločne, a je pomembno, da na ženski princip.

Kakšna naj bo torej voditeljica prihodnosti, novodobna menedžerka?

Zaveda naj se, da je glavni izziv voditeljstva voditelj sam. Takšna, ki se zaveda, zakaj so krize, kot je koronakriza, lahko priložnost za napredek podjetja.  Ki razume, zakaj 6-urni delavnik lahko prinaša boljše poslovne rezultate in večje zadovoljstvo zaposlenih. Sr(e)čen vodja, sr(e)čni zaposleni.  Napredek podjetja namreč ustvarjajo sr(e)čni zaposleni, ki jim je omogočeno, da delajo tisto, v čemer so dobri. In ravno to je naloga nas, žensk, sr(e)čnih voditeljic – graditi organizacijsko kulturo, graditi odnose z zaposlenimi, jim dati vrednost. A če želimo dati vrednost drugim, jo moramo najprej dati sebi. Vodja je zgled, ki vleče. Tvoji zaposleni so tvoje zrcalo.

Gordana Stojiljković, Slovenske novice
Intervju iz revije Suzi, februar 2022

Nazaj na vse zapise

FB Live

Moj Youtube kanal

Všeč ti bo tudi

Prijavite se na prejemanje naših novičk.

Obveščamo vas o novostih, aktivnostih Inštituta, rezultatih naših strank, modrujemo in raziskujemo... ❤️

*S prijavo na novice se strinjate s politiko zasebnosti.

Inštitut Skaza © 2024 Vse pravice pridržane.

Made with ⚝ by Starfiniti d.o.o.

12. – 14. 9. 2024

STARODAVNE MODROSTI

Potujte v Visoko s Tanjo Skaza

Dragi moji, dovolite si spoznati terapevtski učinek bosanskih piramid Visoko.

Na potovanju bomo prek meditacije spoznavali procese sprejemanja in prišli korak bližje v stik s samim seboj.