»Kje začneva?« Poglej se v ogledalo

Odsev-zenske-v-ogledalu

Draga moja, najprej se postavi pred ogledalo. Prav zares, postavi se pred ogledalo. Naj bo visoko, da se v njem lahko vidiš od glave do pet.

Si si že rekla: »Dobro jutro!« Si si že rekla: »Danes je krasen dan! Naredila si bom najboljši dan!« Daj, povej si to.

Potem se dobro poglej. Poglej se od glave do pet, se vrni do oči in se zazri sama vase. Povej si, sama sebi, da si lahko uspešna poslovna ženska in obenem dobra mamica, dobra žena, dobra prijateljica. Povej si, da si lahko lepa in urejena, lahko si ženstvena in nežna. Povej si, da si lahko srečna in pomirjena. Povej si tudi, da si lahko inteligentna in ustvarjalna …

Vse, kar občuduješ pri drugih, lahko daš sebi. Lahko si vse, kar si iskreno želiš takrat, ko vsi glasovi zunanjosti obmolknejo, ti pa sama s seboj v tišini poslušaš glas srca. To ti govori, kaj je res tvoja prava pot, kaj so tvoje pristne želje, ki jih ne pogojujejo mnenja drugih. To je tisto, za čemer posegaj.

Morda ti bo v začetku neugodno gledati se v ogledalo in si govoriti te čudovite besede. A vztrajam, da se res dobro pogledaš. Poglej vse svoje drobne edinstvenosti, poglej svoj nasmeh in svoje oči. Poglej roke, ki delajo zate, noge, ki te premikajo, glavo, ki ti rojeva ideje … Poglej svoje telo, svojo postavo, zaznaj svojo ženstvenost. Poglej se kot najbolj edinstveno bitje tega sveta, ker to si.

Si se dobro pogledala?

Popolnoma se sprejmi prav tako, kot si. Vendar ti moram nekaj povedati – tega si ne moreš le govoriti, niti sama sebi lagati. Življenje ni tako preprosto, pa tudi tvoje bitje ne tako lahkoverno. Da dosežeš stanje, ko se v popolnosti sprejmeš in začutiš globoko pristno srečo, moraš na tem delati.

Zakaj verjamem vate? Ker v tvojih očeh vidim tiste posebne iskrice. Poglej se v ogledalu in videla jih boš tudi sama. Iskrice življenja, želja, iskrice predanosti ustvarjanju in uspehu. Če bi te iskrice znale govoriti, bi rekle: »Da, močno si želim in zmorem!«

Veš kaj, kar reci si, glasno: »Zmorem!« Še enkrat: »ZMOREM!«

V sebi že imaš močno željo po spremembi, rasti, a morda rabiš le učitelja, ki ti bo povedal, da je vse to mogoče. Vsakdo izmed nas včasih potrebuje nekoga, da nas spomni na vse lepo, ki je v nas.

Želim si, močno želim, da del tega dobiš tudi v tej knjigi, ki jo pišem zate. Beri jo, kot bi sedela nasproti mene in kot bi vse to govorila prav – tebi. Tudi če nisem fizično ob tebi, sem tu, s teboj. Me čutiš?

Veš kaj, še nekaj bova storili – pojdi po zvezek. Ali blokec. Naj bo lep, tebi ljub. Najdi še lep kemični svinčnik. Na koncu knjige bo to tvoj osebni zvezek uspeha in hvaležnosti. Vanj bova vpisovali ključne stvari, vaje, ki ti bodo pomagale postati najboljša različica tebe.

Samo obljubi mi, da na tej poti, ki morda ne bo lahka, ne izgubiš zaupanja in vere vase. Vztrajaj. Vse se da! Prišlo bo do vzponov in padcev; imela boš dneve, ko boš jokala, sama, zaprta v svoji sobi; prišli bodo trenutki, ko se ti bo zdelo, da so se ti vsi izneverili, da te nihče ne podpira in ne zaupa vate. Ampak če verjameš vase, boš šla naprej.

Celo Marilyn Monroe je produkcijska hiša Fox odpustila z razlogom, da ne zna igrati in da ni privlačna. Niso verjeli vanjo. A verjela je sama. To je bilo dovolj, da je za tem igrala v več kot tridesetih filmih in postala ikona ženske privlačnosti. Vidiš, vse se da!

Vem, da ti je včasih težko. Vem, da včasih obupuješ in ne veš več, kako naprej. Vsem se to dogaja, tako tebi kot meni in drugim ženskam. Ne boj se teh trenutkov, ne tlači jih, niti ne ignoriraj, ampak se z njimi sooči. Ne gre drugače, kot da greš prek svoje bolečine. Vsaka bolečina je tvoja osebnostna rast. Samo vprašaj se: »Zakaj se mi to dogaja? Zakaj je to dobro? Kam naprej me to vodi?«

Kot mine vsak trenutek življenja, tako minejo tudi težki trenutki, ki ti bodo prišli na pot. Ne ustraši se samote. Ne ustraši se, ko ne podpirajo tvoje ideje. Ne ustraši se, ko te prežamejo dvomi in skrbi. Si močna. Vztrajaj! Ni preprosto, je pa vredno.

Ko ti bodo te lepe, čiste misli začeli črvičiti tisti nadležni »Ja, ampak …«, jih preprosto ignoriraj. Ustvari si miselno tipko delete. Kar reci si delete, ko želiš odstraniti take misli, ki te ne podpirajo. Ni ampakov. Zmoreš! Povej si, da zmoreš! Zaupaj, da: Vse se da!

Imaš pri sebi zvezek in kemični svinčnik? Lahko začneva? Dajva.

Mimogrede – se še gledaš v ogledalu?

Kar dobro se poglej …

Čudovita si!

Prvo poglavje iz knjige Spremembe vredna.

Poglej si tudi avdio knjigo Spremembe vredna.

Nazaj na vse zapise

FB Live

Moj Youtube kanal

Všeč ti bo tudi

Prijavite se na prejemanje naših novičk.

Obveščamo vas o novostih, aktivnostih Inštituta, rezultatih naših strank, modrujemo in raziskujemo... ❤️

*S prijavo na novice se strinjate s politiko zasebnosti.

Inštitut Skaza © 2024 Vse pravice pridržane.

Made with ⚝ by Starfiniti d.o.o.

12. – 14. 9. 2024

STARODAVNE MODROSTI

Potujte v Visoko s Tanjo Skaza

Dragi moji, dovolite si spoznati terapevtski učinek bosanskih piramid Visoko.

Na potovanju bomo prek meditacije spoznavali procese sprejemanja in prišli korak bližje v stik s samim seboj.