Intervju Večer: Vsak lahko uspe, če ima v življenju razporejene vloge

Tanja Skaza: ”Voditeljica prihodnosti bo tista, ki se zaveda, da je glavni izziv voditeljstva voditelj sam.”

Ko je ugotovila, kako njena osebna preobrazba vpliva nanjo in njene najbližje, se je odločila, da želi to deliti. In pomagati poslovnim ženskam, managerkam, podjetnicam, ki imajo navidezno vse, a so izgubile sebe.

Srce na pr(a)vo mesto je eno glavnih sporočil Tanje Skaza, nekdanje evropske Naj menedžerke in direktorice Plastike Skaza, danes ustanoviteljice Inštituta Skaza, ki, kot pravi, ni profitna organizacija. V zadnjih dveh letih je, po osebni transformaciji, pot do sr(e)čnega načina vodenja pokazala okrog 100 slovenskim menedžerkam, voditeljicam, podjetnicam. Svoje izkušnje in znanje ob pomoči strokovnjakov iz različnih področjih zdaj deli tudi v Akademiji Spremembe vredna, akademiji za poslovne ženske, kadrovice.

Dvanajsturni delavnik v Plastiki Skaza je zamenjala za delo na sebi, želela je odkriti, kaj ji je v življenju zares pomembno. Takrat so prišli tudi pravi učitelji. Ljubezni ni več iskala le v poslu, začela jo je iskati in odkrivati najprej v sebi, šele nato jo je lahko dala tudi drugim. Ko je ugotovila, kako blagodejno njena osebna preobrazba vpliva nanjo in njene najbližje, se je odločila, da želi to deliti s svojimi sodelavci in drugimi. Predvsem je želela pomagati poslovnim ženskam, menedžerkam, podjetnicam, ki imajo podobno življenjsko zgodbo – imajo navidezno vse, a so izgubile sebe. In kako gresta skupaj poslovni svet z duhovnim? Njena filozofija je, da če nisi osebnostno miren, ne moreš biti uspešen v poslovnem svetu. Lahko si, ampak potem rušiš vse okoli sebe, ne le v zasebnem življenju, ampak tudi v podjetju.

Z novimi (spo)znanji je počasi zorela tudi ideja o akademiji za poslovne ženske, kadrovice, skozi katero bi se kalile in rodile sr(e)čne managerke, voditeljice. Kakšna bo torej voditeljica prihodnosti, novodobna menedžerka?

“To bo tista, ki se zaveda, da je glavni izziv voditeljstva voditelj sam. Tista, ki se zaveda, zakaj so krize, kot je koronakriza, lahko priložnost za napredek podjetja. Tista, ki razume, zakaj šesturni delavnik lahko prinaša boljše poslovne rezultate in večje zadovoljstvo zaposlenih. Sr(e)čen vodja, sr(e)čni zaposlen”.

“Ženske naj najprej sprejmejo, to, kdo so. Ni nam treba biti popolne, da smo lahko uspešne,” je prepričana Tanja Skaza. 

 Kdaj se je začela vaša sprememba?

“Leto 2015 je bilo zame prelomno. Kljub nagradam, ki smo jih dobili v Plastiki Skaza, kljub zavidljivim poslovnim uspehom, sem v sebi čutila veliko praznino. Delala sem dvanajst ur na dan, izgubila sem stik sama s sabo. Delo je bilo moja ljubezen, a doma sem imela dva čudovita otroka in čudovitega moža … Imela sem praktično vse, o čemer sem sanjala kot deklica, a bila sem zelo nesrečna. Takrat sem spoznala, da tako ne želim več živeti. In začela se je moja pot preobrazbe. Posvetila sem se sebi in začela razreševati vzorce, blokade iz mojega otroštva, ki so mi preprečevali, da bi živela polno, radostno življenje. Spoznala sem, da ne rabim več biti popolna, tista, ki vse ve, zna in zmore. Končno sem se osvobodila in začela živeti”.

“Kljub nagradam, ki smo jih dobili v Plastiki Skaza, kljub zavidljivim poslovnim uspehom, sem v sebi čutila veliko praznino”

 Kje bo deloval Inštitut Skaza, kje lahko vse zainteresirane ženske najdejo kontakt oziroma kako se prijavijo? Kakšen je dosedanji odziv?

“Predavanja v sklopu Akademije Spremembe vredna bodo večinoma potekala v Ljubljani, nekaj bo tudi dvodnevnih modulov po Sloveniji. Vesela in ponosna sem, da so mesta v spomladanskem terminu že skoraj vsa zasedena, kar pomeni, da se resnično dogajajo premiki pri ženskem vodenju. Želela bi zelo hitro odpreti novi termin za drugo skupino in tako nadaljevati vsaj tri leta, da dobimo v Sloveniji 2500 srčnih voditeljic ali kadrovic v organizacijah. Vedno znova bom akademijo tudi donirala kateri izmed njih, ki si je trenutno ne more privoščiti, a ima željo rasti in se razvijati. Donirala bom tudi nekaj obredov, ki bodo ženskam pomagali odpreti srčno čakro.”

Akademija Spremembe vredna je torej namenjena izključno ženskam? Je moški ne potrebujejo?

“Moški bi nujno potrebovali enako obravnavo. V družinskih podjetjih, v katerih pomagam postaviti vizijo ter graditi odnose in organizacijsko kulturo, so moje stranke tudi moški. A ker sem ženska, lahko najbolje pomagam ženski. Opažam, da se ženske ne zavedamo svoje velike vloge v grajenju odnosov, poslušanju intuicije in opolnomočenju drugih ljudi. Vendar tega ne moremo početi, če menimo, da smo popolne. In ravno to se bomo naučile skozi akademijo – biti ranljive, žalostne, nepopolne in posledično bolj srečne. Če pa se vrnem nazaj na moške. Eno večjih priznanj temu, da delam dobro, so klici partnerjev žensk, ki hodijo k meni. Ponosna sem, ko mi povedo, kako zelo so zadovoljni s spremembami pri svojih damah, povejo mi, da so zdaj bolj nežne in prenašajo to naprej na svoje otroke in druge. V zadnjih dveh letih sem pomagala okrog sto strankam in skupni imenovalec vsem je napredek. Kar je najbolj pomembno, najprej napredujejo osebnostno, posledično se ta sprememba odraža tudi v podjetjih, ki jih vodijo ali v njih delujejo – poveča se zavzetost zaposlenih, izboljša organizacijska kultura, pride do rasti prihodkov.”

Kaj pa tako imenovani stekleni strop? Kako ga ženske občutijo na svoji poslovni poti v Sloveniji?

“Ženske mislimo, da moramo za uspeh garati veliko bolj kot moški. Že zgodovinsko gledano smo dale moč moškim in to se vleče iz roda v rod, vzorce namreč prevzemamo od sedmih rodov prednic. Naša prepričanja so, da nismo dovolj dobre in vredne biti na vodilnih pozicijah. Tiste, ki so na teh položajih, pa so pripravljene za uspeh res garati. A ženske se prebujaj(m)o.”

Novodobna menedžerka po mnenju ustanoviteljice Inštituta Skaza razume, zakaj šesturni delavnik lahko prinaša boljše poslovne rezultate in večje zadovoljstvo zaposlenih. 

 Vemo, da so ženske v poslovnem svetu še vedno slabše plačane od moških za enaka dela. Statistika tudi kaže, da so mnoge ženske bolje izobražene, a se morajo kljub temu več dokazovati na delovnem mestu. Kako to spremeniti? Kaj svetujete ženskam?

“Ženske naj najprej sprejmejo, to, kdo so. Ni nam treba biti popolne, da smo lahko uspešne. Naslednji korak je prepoznavanje lastnih vzorcev, omejujočih prepričanj in delo na njih. Tako namreč spoznamo, da smo same ustvarile svojo realnost, da sreča ne prihaja od zunaj, ampak je v nas. Posledično prenehamo obsojati druge, kar nas še dodatno razbremeni. Afirmaciji, ki sta meni pomagali pri moji osebnostni preobrazbi, sta ‘sprejemam vse, kar je najbolje zame, to mi omogoča, srčno, srečno in uspešno življenje’ ter ‘odpiram se za življenje in sem varna’.”

Od ženske, tudi poslovno uspešne, se še vedno pričakuje, da je ob karieri tudi dobra mati in žena. Je vse te vloge sploh mogoče uskladiti?

“Vsak lahko uspe, če ima v življenju razporejene vloge. Dan ima 24 ur in skozi dan sem se naučila prerazporediti čas za vse moje življenjske vloge – Tanja kot mama, žena, prijateljica, hčerka, sodelavka … Če želi ženska postati uspešna poslovna ženska, naj to postane. Naj se ne obsoja in naj nima občutka krivde, da je premalo z otroki, partnerjem. Ta, ki želi biti v prvi vrsti mamica, pa naj sprejme to svoje poslanstvo in ko, če bo pravi čas, bo naredila druge korake.”

Večer, marec 2022

Avtorica: Tanja Fajnik Milakovič
Fotografije, makeup in stayling: Tania Menillo

Nazaj na vse zapise

FB Live

Moj Youtube kanal

Všeč ti bo tudi

Prijavite se na prejemanje naših novičk.

Obveščamo vas o novostih, aktivnostih Inštituta, rezultatih naših strank, modrujemo in raziskujemo... ❤️

*S prijavo na novice se strinjate s politiko zasebnosti.

Inštitut Skaza © 2023 Vse pravice pridržane.

Made with ⚝ by Starfiniti d.o.o.