Največji izziv voditeljstva je voditelj sam

Dragi prijatelji,

se spomnite svojih otroških sanj? Časa, ko ste potovali po domišljijskem svetu in si zamišljali kaj vse boste postali ter dosegli, ko odrastete? Piloti, zdravniki, direktorji, športniki, pevci, najbolj vplivne managerke… Čas, preden vas je vsakdanji tok obveznosti potegnil vase in ste pozabili sanjariti.

Tudi sama sem bila nadobudna deklica s sanjami. Vedela sem, da sem drugačna, da bom v življenju delala spremembe, da bom pustila pečat. A sanje brez cilja so samo sanje.

Odločena, da jih dosežem, sem si zastavila cilje. Tako specifične cilje, da sem jih vizualizirala in jih tudi vidim, ko so doseženi. Eden izmed teh ciljev je, da imamo v podjetju podjetnike, ki uživajo v svojem delu in nam pomagajo ustvariti najbolj prepoznavno podjetje, ki pomaga ohranjati naš planet.

Kaj zame pomenijo novodobno voditeljstvo, vodenje in organizacija?

Vedno sem si želela in prizadevala, da se zaposleni počutijo del organizacije, da so varni in da lahko s svojimi idejami ustvarjajo boljši doprinos zase, za zaposlene in za podjetje.

Vsa ta leta, sem se spraševala, kaj delam narobe, da ne pridemo do premika oz. do novodobne organizacije s srčnimi, strastnimi in uspešnimi sodelavci?

Po desetih letih dela in spremljanju tima, sem ugotovila, da je največji izziv prav pri voditelju, pri meni.

Kadar vodja dela to, kar se od njega pričakuje in ne tisto v čemer uživa ter samo sprejema odločitve, posluša ˝racio˝ bolj kot ˝emocio.˝ Takrat daje večjo prioriteto ciljem kot ljudem. Žal, tako ni moč narediti preboja. Še vedno ostane samo voditelj, ki vodi z vplivom in avtoriteto.

Ugotovila sem, da samo in zgolj delamo. Pozabili smo na naše sanje, vrednote, na naše poslanstvo in vizijo našega podjetja čez 5 let, 10 let.

Tako je dozorelo spoznanje za čas nujnih sprememb.

Odločila sem se, da začnem uživati v tem, kar je moje poslanstvo. Da prepustim vajeti in zaupam strokovnjakom. Zaposlenim, ki so na svojih področjih boljši od mene in me sprejemajo kot sodelavca, ne samo kot lastnika. To pomeni, da imam ob sebi ljudi, ki želijo sami ustvariti dobro okolje zase in svoje sodelavce.

Novodobno vodenje podjetij je postavljanje zaposlenih na prvo mesto. Vendar sodelavcev, ki živijo podobne vrednote kot jih ima podjetje, ki verjamejo v njegovo poslanstvo in želijo biti del te zgodbe. V podjetju Skaza smo skrb za zadovoljstvo in rast zaposlenih postavili na prvo mesto. Že leta dajemo poudarek odprti komunikaciji, prenosu znanja, ustvarjanju novih priložnosti za rast in napredek.

Sama trdno verjamem, da je koristno za zaposlenega, če vsakih šest let zamenja delovno mesto ali se specializira za določeno področje. Tako sem tudi sama razvijala svoje poslanstvo in kompetence. Ko ko sem začutila, kaj je to, kar čutim in živim, sem spremenila svoj pogled na svet. Najprej sem bila iskrena sama do sebe in iskrena do svojih sanj, iskrena do sodelavcev, zaradi katerih se mi je odprl pogled na svet.

Prav to miselnost danes delim s svojimi sodelavci. Želim, da se zavedajo, da so sami kreatorji svojih zgodb in da so sami odgovorni za svoje življenje, ne njihovi vodje, direktorji. Moja naloga je navdušiti vodje in zaposlene, da živijo našo zgodbo, da jo vidijo kot del njihovih življenjskih ciljev. Navdušujem jih da skupaj z menoj ustvarjajo timski uspeh in jim ob tem nudim podporo takrat, ko jo potrebujejo.

»Vedno je pravi čas za spremembo in tisti ključni trenutek, da najdete sami sebe«.

S tem jim predajam sporočilo, da ni vedno potrebe, da gremo po idealni poti do cilja. Je pa ključnega pomena, da imamo ob sebi ljudi, ki nas čutijo in živijo skupne vrednote.

Novodobno vodstvo je zame vodenje, pri katerem vodja posluša svoje zaposlene, jih mentorira, ko potrebujejo nasvet ali potrditev želje po soustvarjanju zgodbe. Vse najboljše, najbolj prelomne ideje se rodijo in zaživijo s tem, ko ima zaposleni občutek varnosti, sprejetosti in trdne vere, da njegovo mnenje šteje.

Vse to so koraki k novodobnemu vodenju. Prevzemanje odgovornosti na mikroravni, kjer lahko z vzorom usmerjamo naše bližnje, sodelavce, ki postanejo naši ambasadorji.

Tudi ambasadorje je potrebno opogumiti, da se soočajo z izzivi in skupaj z nami iščejo navdihujoče rešitve. Za zaposlene smo lani pripravili Heckaton. Maraton snovanja novih idej, ki jih želimo v letošnjem letu uvesti v podjetju. Zaposleni smo se za dva dni umaknili iz podjetja, kjer smo od ideje do akcijskega plana privedli šest idej, med njimi kako bomo uvedli triizmenski delavnik do marca 2019, Skaza cup movement – zamenjali smo vse plastične lončke za enkratno uporabo v kavnih aparatih z našimi iz bio materialov – do konca avtomatizirali proces v proizvodnji…

Kaj želite za svoje zaposlene? Da vam samo sledijo in iz dneva v dan izpolnjujejo zadane naloge?

Ali kreatorje, ustvarjalce, ki bodo navdušili vas in ves svet ter vas popeljali korak dlje?

Novodobno vodenje je vodenje z navdihovanjem, z zgledom in dopuščanjem odprtega komuniciranja. Ko naredimo miselni preklop in najdemo svoje poslanstvo, bomo postali srečnejši, izpopolnjeni in pripravljeni na vsakodnevno sprejemanje novega znanja.
Če se spomnim let nazaj, mi je žal le to, da se nismo uspeli prej odzvati in poslušati notranjega glasu; intuicije. Vse preveč postavljamo na prvo mesto razum, pred srcem.

Danes nam to uspeva. To se vidi tako v visoki notranji podjetniški klimi zaposlenih kot pri vodjih. Resnično verjamem, da zaposleni pri delu uživajo, ko najdejo svojo življenjski namen. Takrat tudi verjamejo v vizijo podjetja in živijo vrednote, ki so skladne s podjetjem. Takrat je moč graditi zgodbo o uspehu, ki je zgled vsem nam in drugim organizacijam.

Dovolite ljudem ustvarjalnost, sprejemanje odločitev, saj je to tudi zanje motivacija, da postanejo uspešni in odgovorni za svoje področje.

Rada bi pomagala voditeljem, da se zavedajo, da ne obstaja idealen posameznik, ampak idealna ekipa, ki ustvarja okolje s srčnimi, strastnimi in uspešnimi sodelavci. In ti uživajo v svojem delu.

Tanja Skaza
Objavljeno v: Delo – Svet kapitala, 15. 03. 2019.

Nazaj na vse zapise

FB Live

Moj Youtube kanal

Všeč ti bo tudi

Prijavite se na prejemanje naših novičk.

Obveščamo vas o novostih, aktivnostih Inštituta, rezultatih naših strank, modrujemo in raziskujemo... ❤️

*S prijavo na novice se strinjate s politiko zasebnosti.

info@tanjaskaza.si

Inštitut Skaza © 2023 Vse pravice pridržane.

Made with ⚝ by Starfiniti d.o.o.