Moč energije v organizacijski kulturi podjetja

Se strinjate, da so zaposleni, ki soustvarjajo zgodbo s podjetjem, bolj srečni in izpopolnjeni?

 

Ko se odločate, kje boste nadaljevali svojo poslovno, karierno pot, ne izberite podjetja le zaradi tega, ker je to nuja za vaše preživetje, ampak, ker ga začutite.Energija, ki jo oddaja podjetje je energija, ki se združi z vašo in če nista združljivi do njega ne čutite takšne povezanosti, kakor bi jo, če bi se vajini energiji ujemali. Ko najdete  sebe v njihovi viziji, poslanstvu, vrednotah, sodelavcih, storitvah, produktih – srečo nosite v službo in domov.

Še  5. let nazaj  sem  o vodenju podjetja razmišljala precej drugače. Znanje sem pridobivala od uspešnih podjetnikov, priznanih mednarodnih strokovnjakov. Spremljala sem njihovo delo in se nenehno izobraževala ( strokovna literatura, seminarji…). V misli so se mi usedla njihova natančna in jasna navodila: nastavite kazalnike in aktivnosti; določite odgovornosti in pooblastila ter spremljate rezultate.  Hitro odreagirajte, če ne gre vse po planu. Vedno imejte več možnih scenarijev. Vso to znanje sem prenesla v podjetje, na sodelavce.

Leto 2015  smo prejeli veliko nagrad, pohval iz vseh strani, a pri zaposlenih nisem čutila navdušenja. Vse je bilo popolno navzven, ampak ranjeno v  srcu; notranjosti podjetja.

Zaposlenim sem vedno, omogočila različna izobraževanja. Predvidevala sem, da če ne bodo pridobili novih znanj, ne morejo osebno in poslovno zrasti. A sem se motila, suhoparna pravila so jih ohromila. V njih ni bilo več energije, ampak le misel, da morajo opraviti svoje delo.

Tedaj, sem se zamislila in ugotovila, da življenje želi, da spoznam še drugo plat vodenja, poslušanja in predvsem čutenja.

Pričela sem brati knjige za osebnostno rast. Postajala sem drugačna, umirjena, potrpežljiva in spoštljiva – najprej do sebe in  potem do drugih. Spreminjala sem se in bila sem si všeč. Nekateri so sprejeli mojo spremembo z navdušenjem, drugim nisem bila več všeč. Tisti so odšli iz mojega življenja. A najpomembnejše je bilo, da sem postajala všeč sebi.

Začutila sem, da je potrebno spremeniti organizacijsko kulturo v podjetju. Zakaj? Želela sem si, da bi bili zaposleni navdušeni nad našimi uspehi in da bi iz njihovih obrazov prebrala  zadovoljstvo, da so del podjetja.  Da se zavedajo, da lahko le skupaj  soustvarjamo zgodbo. Zgodbo uspešnega in energijsko privlačnega podjetja.

Bil je čas za spremembe. Čas, da v podjetje vključimo več čustev in občutkov.

Ste vedeli, da največjo spremembo naredite, ko stopite iz cone udobja in ste pripravljeni na drugačno življenje. Kakor pravi Golda Meir:« Zaupaj si. Oblikuj takšnega sebe, da boš lahko z njim srečno živel vse življenje.»

Bila sem postavljena pred velik izziv. Kako sodelavcem predstaviti drugačno mišljenje. Kako jih pripraviti do tega, da bodo bolj poslušali svoje občutke in se na podlagi njih odločili za izbiro novih kupcev, izdelkov. Ni bilo enostavno. Delali smo počasne, potrpežljive korake. Leta in leta so delali na racionalnem nivoju, kako naj sedaj kar naenkrat naredijo spremembo v sebi, v svojem razmišljanju in poslušajo svoje občutke.

Ponosna in hvaležna  sem, da nam je uspelo. Ponosna sem na svoje sodelavce ter  tudi na  direktorja, ki te odnose gradita naprej.  Sedaj gledam na dogajanje v podjetju iz ozadja in le sodelujem pri izobraževanju. Kjer jih usmerjam in učim o vrednotah, poslanstvu in viziji podjetja. Pomagam jim, da osebno zrastejo. Saj dobre vezi med sodelavci  vzpostavijo medsebojno zaupanje. Vsak izmed njih, na takšen način lažje prevzame odgovornost. So bolj ustvarjalni, inovativni ter tvorijo uspešno ekipo.

Naši zaposleni so sedaj srečni in  zadovoljni. Uživajo v tem kar delajo. Čutijo pripadnost s podjetjem. Dragi moji, sliši se smeh po hodnikih. Omogočili smo  jim možnost fleksibilnega delovnika. Njihove ideje, mnenja štejejo. In vse to se izraža v  odlični organizacijski klimi.

Ena izmed odličnih novosti v naših izobraževanjih je sistemska  postavitev organizacije.  Kjer odkrivamo dejavnike, ki ovirajo uspeh in tiste, ki uspeh podpirajo in povečujejo. Na takšen način spoznamo, kako pomembne so energije, ne samo na osebnem, ampak tudi na poslovnem področju. Delavnico priporočam vsem podjetjem, ki iščejo nove poti za rast in razvoj.

Moje življenje se je korenito spremenilo in vsak dan sem hvaležna za to.

Zapomnite si; v  življenje privlačimo  točno takšne ljudi, kot smo sami. Ko se začnemo spreminjati, se spremenijo ljudje okoli nas, nekateri rastejo z nami, drugi  odidejo iz našega življenja.

Le to je boleče, tako za delodajalca, kakor za zaposlene, ki odidejo. Še posebej, če so se med njimi spletle lepe vezi.  Na nek način sem čutila povezavo s tistimi sodelavci, ki so mi bili blizu oz. s tistimi, ki sem jih zaposlila ali pa so bili na vodstvenih položajih. Še sedaj se vsaj enkrat na mesec spomnim marsikoga od njih in se jim zahvalim, ker so gradili z nami našo zgodbo.

Energije povedo več kakor besede. Kakor pravi sodelavka Andreja: » Človek lahko z besedami marsikateri stavek pove lepše, kot je v resnici. Energijo pa začutimo vsi, nima besed in je resnična.«

Dragi moji, dovolite si začutiti, kaj in zakaj delate kar delate. Kako se počutite na delovnem mestu in v podjetju? Ali je delovno okolje v katerem soustvarjate s sodelavci, takšno kakršno si želite? Se čutite povezani z uspehom podjetja? Odidete v službo in iz nje zadovoljni, polni pozitivne energije?

Naj končam s citatom Lao Li: » Ko boš zadovoljen s tem, da si ti preprosto ti, ne da bi se moral primerjati ali tekmovati, te bodo vsi spoštovali.«

Spoštujete se in vaše sodelavce. Naredite korak naprej in se prepustite energiji. Zaupajte ji ter bodite hvaležni. Naj bo hvaležnost prva stvar na kar pomislite, ko se zbudite in ves dan bo poln  energije – energije, ki jo potrebujete in jo privlačite.

 

Nazaj na vse zapise

FB Live

Moj Youtube kanal

Všeč ti bo tudi

Prijavite se na prejemanje naših novičk.

Obveščamo vas o novostih, aktivnostih Inštituta, rezultatih naših strank, modrujemo in raziskujemo... ❤️

*S prijavo na novice se strinjate s politiko zasebnosti.

info@tanjaskaza.si

Inštitut Skaza © 2023 Vse pravice pridržane.

Made with ⚝ by Starfiniti d.o.o.