Kako razumem strah?

Kako razumem strah?

Kako razumem strah? 1244 1920 savina

V strahu vidim priložnost za rast.  Bolj kot me je strah, bolj se poglobim vanj in ga raziščem, sprejmem ga, stopim iz svoje cone udobja in v njem iščem rešitve. Spoznala sem, da je v  strahu največ potenciala, največ priložnosti za osebno in poslovno rast Včasih sem se bala neuspeha, a skozi izkušnje in osebno rast sem ta strah ozavestila. Ni me več strah neuspeha, soočim se z njim, želim izvedeti od kje izhaja, kaj vpliva nanj.  Zanimivo je, da se je ta strah najbolj izražal v bojazni, da ne izpolnjujem pričakovanj moža in otrok.

Sedaj v vseh strahovih iščem in najdem nekaj pozitivnega in na podlagi tega zrastem, na vseh področjih v življenju.

V času epidemije koronavirusa, to pravzaprav ni bil strah, ampak odgovornost do zaposlenih v podjetju. Spraševali smo se, kako to vpliva na njihovo psihično stanje, na njihove družine? Vedeli smo, da se v njih poraja tisoče vprašanj in smo jim bili na voljo ves čas epidemije. Nudili smo jim spodbudne besede in podporo ob njihovih strahovih. Podajali smo jim konkretne informacije o situaciji v podjetju in jim s tem vlivali zaupanje, mirnost ter varnost.Vas je strah kdaj »stal« kakšne pomembne poslovne priložnosti oz. kaj vas je strah doslej naučil?

Pred leti mi je strah odnesel zanimivo priložnost. Bila sem povabljena kot govornica na Forum Women Entrepreneurship v Dubai, kjer bi morala predavati v angleškem jeziku. Tisti čas sem bila premalo samozavestna in se je vame naselil strah, pravzaprav sram, občutek, da jim ne bom znala v drugem jeziku, predstaviti sebe takšna kakršna sem, da bom drugačna, da ne bom zmogla. Vse kar sem želela je bilo, da bi očarala publiko s svojo pozitivno energijo. A si tega nisem dovolila, nisem zaupala svojemu znanju. Foruma se nisem udeležila, ne kot govornica, niti kot udeleženka.

Strah me je naučil, da z negativnimi mislimi, ne morem zrasti, da če se ga bojim, ne bom dosegla kar si želim. Ne bojim se ga več,  sprejmem ga takšnega kakršen je in se skozi njega nekaj naučim. Dovolim si ga začutiti, iščem njegov vzrok in ga ozavestim ter razmišljam pozitivno.

O strahu ne razmišljam več, če se pojavi se z njim soočim, stopim v njegovo bolečino in  v njej poiščem vzroke zanj. Ne dovolim mu, da bi prevzel nadzor. V njem so skrite negativne misli, ki jih spreminjam v pozitivne – s sproščanjem, meditacijo, afirmacijami.

Česa se najbolj bojim, bojim se  za mojo družino, za moža, moja sinova. Upam, da sem ju naučila in jima podala prave vrednote, ki jih bosta živela in z njimi obogatila tudi življenja drugih, na njuni samostojni poti skozi življenje.

Z veseljem odgovorim na vaše vprašanje.