Kako lahko prenehamo ves čas premlevati slabe stvari

Nihče od nas ni imun proti premlevanju slabih stvari, je pa med nami lahko velika razlika v tem, kako, če sploh, se ga bomo otresli.

”Zakaj me življenje tepe, zakaj nisem dovolj ljubljena, zakaj nisem dovolj uspešna,” me vpraša katera od mojih strank, ki se je ujela v zanko razmišljanja o slabih stvareh. Tako, da se življenju zahvalimo za lekcije, ki smo jih dobili, in ločimo nekoristno premlevanje od konstruktivnega reševanja problemov.

Morda vas obremenjuje skrb, ker še vedno niste plačali računov, zavrnitev, ki ste jo dobili od dobrega prijatelja, kritika, ki ste jo slišali od šefa, negativna novica, ki ste jo prebrali na spletu, ali pa ste nezadovoljni s svojimi kilogrami. Slabe stvari so lahko povsod okoli nas, nenehno premlevanje o njih pa je ne samo neprijetno in kontraproduktivno, ampak lahko vodi celo v kronično depresijo.
Da bi se rešili iz zanke razmišljanja o slabih stvareh, ne bo dovolj to, da si bomo rekli, da je potrebno o slabi stvari nehati razmišljati. Kvečjemu nasprotno. O njej bomo razmišljali še več, negativne stvari pa bodo zasedle naše misli ter škodljivo vplivale na naše delo, odnose, zdravje, srečo.

Če morda zamujate s plačevanjem računov, boste začeli premlevati temačne scenarije, kaj vse se lahko zgodi zaradi tega. Bali se boste, da vam bodo odklopili elektriko, da se boste primorani preseliti v manjše stanovanje ali pa da ga boste celo izgubili, ter razmišljali, kako krivično je, da vas je doletela takšna usoda.

Začeli se boste predajati strahu in postajali vedno bolj jezni in depresivni ter morda brskali po spletu in brali vse negativne novice, kar bo situacijo samo še poslabšalo. Da bi se iz zanke rešili, se, lepo prosim, najprej zavedajte tega, da je eno nekoristno premlevanje o slabi stvari, drugo pa konstruktivno reševanje problema, kjer aktivno razmišljate o rešitvah.

Eden od najučinkovitejših in najenostavnejših trikov je ta, da si v glavi zamislite polico s knjigami. Predstavljajte si knjige na polici, vsako posebej, in se v glavi sprehodite od ene do druge, vse do konca police. Seveda ni nujno, da si na polici predstavljate knjige. Če ste bolj človek za glasbo, so to lahko tudi plošče, albumi ali pa se v mislih odpravite v trgovino in si oglejte eno polico v trgovini, le da se namesto knjig od začetka do konca police sprehodite med izdelki.

Za to ne potrebujete veliko časa. Dovolj bo že pol minute, glavno je, da to storite vsakič, ko se zalotite, da ste začeli razmišljati o slabih stvareh. Če je treba, se sprehodite čez polico tudi po desetkrat, dvajsetkrat na dan. Sčasoma boste to metodo potrebovali vedno manj, saj boste svoje možgane naučili, da bodo na druge misli, ko se bo pojavljalo nekoristno premlevanje, preklopili sami.

e mail banner 2 300x87 1

Nazaj na vse zapise

FB Live

Moj Youtube kanal

Všeč ti bo tudi

Prijavite se na prejemanje naših novičk.

Obveščamo vas o novostih, aktivnostih Inštituta, rezultatih naših strank, modrujemo in raziskujemo... ❤️

*S prijavo na novice se strinjate s politiko zasebnosti.

info@tanjaskaza.si

Inštitut Skaza © 2023 Vse pravice pridržane.

Made with ⚝ by Starfiniti d.o.o.