Eko bojevnice

Zadnja izmed treh eko bojevnic, ki jih predstavljamo, je Tanja Skaza, direktorica velenjskega podjetja, katerega vizija je postati eno izmed desetih najboljših eko podjetij in postavljati trende na področju industrije plastike. Verjetno se na tem mestu sprašuješ, kako je lahko nekdo, ki plastiko proizvaja, eko bojevnik. Tanjin odgovor se glasi: “Pri nas ne uporabljamo navadne plastike, ampak ekološko, biorazgradljivo plastiko oziroma materiale iz sladkornega trsa.”

Kot razlaga Tanja, ki ima zelo rada naravo in izkoristi mnogo prostih trenutkov, da se poveže z njo, je njihov cilj zmanjšati emisije v okolju in širšo javnost ozavestiti, da naj postanejo z izdelki za večkratno uporabo prijaznejši do narave. “Iskreno sem hvaležna za mir, barve, vonj in vse, kar nam ponuja narava. Nikoli mi ni bilo samoumevno, da živim v čistem okolju, in dobro se zavedam, da je zanj potrebno odgovorno, dosledno in povezano delovanje vseh nas.”

Biti eko pomeni razmišljati naprej

To, da smo prijazni do okolja, pomeni razmišljati o prihodnosti, razlaga podjetnica, ki spreminja navade ljudi in prispeva k trajnostnemu razvoju. “Živeti in delovati moramo tako, da ne puščamo sledi, ki škodijo človeku in naravi. Biti moramo odgovorni do vsega, kar nas obdaja,” pravi vodja podjetja Skaza.

“Z razvojem inovativnih produktov, ki so narejeni iz eko materiala, ohranjajmo lepši planet in nudimo rešitve, ki omogočajo lepše življenje.”

Majhni koraki vodijo do velikih ciljev

“V vsako torbico si nastavim nakupovalno vrečko za večkratno uporabo, v avtu imam svojo steklenico ter Skazin EcoCare kozarček, kamor si lahko nalijem vodo,” pojasnjuje in dodaja, da smo sprememba v svetu prav mi vsi, s tem ko ločujemo odpadke, ko kupimo izdelek, ki je iz recikliranega materiala, je bio osnovan ali za večkratno uporabo. “Vse to so majhni, a pomembni koraki, ki ta planet spreminjajo v boljši svet. Vsak od nas šteje,” je prepričana. “Vse plastične kozarčke za enkratno uporabo, ki so nam jih dostavljali oskrbovalci avtomatov za napitke, smo nadomestili z našimi, ki so bio osnovani in za večkratno uporabo. S tem smo preprečili nastanek kar tone odpadkov, in to ob skromni predpostavki, da vsak zaposleni spije le eno kavo na dan,” s ponosom in veseljem z nami deli spremembo, ki so jo že pred časom uvedli v podjetju Skaza.

Poklici, povezani z naravo in trajnostnim odnosom do nje, so poklici prihodnosti!

Tega se v Sloveniji vse bolj zavedamo in takšne poklice spoštujemo. Imamo pa sami še veliko prostora za izboljšanje. “Na primer, pri nas v sodelovanju s fakultetami razvijamo nove materiale, za kar smo prejeli tudi priznanje TARAS. Digitaliziramo in optimiziramo procese, avtomatiziramo proizvodnjo, uporabljamo recikliran papir in elektriko iz obnovljivih virov, omogočamo delo od doma in s tem zmanjšujemo izpuste zaradi prevoza na delo, zmanjšujemo toplogredne pline v okolje,” ponosno pove Tanja Skaza. V maju so prejeli nagrado nemškega gospodarstva, s katero nagrajujejo tehniške, podjetniške in intelektualne inovacije podjetij v Sloveniji. Priznanje si štejejo v veliko čast, saj strokovna komisija daje velik poudarek družbeni odgovornosti, etiki in trajnostni naravnanosti.

TANJIN NASVET ZATE:

“Kakovostnejše življenje si lahko kreiramo sami. Opravimo z izgovori in gremo v akcijo! Zapišimo si svoje cilje, določimo datume in od tega ne odstopajmo. Verjemi, da zmoreš, samo odloči se, da si spremembe vredna,” spodbuja Tanja.

Ajda Hovnik Plešej
cosmopolitan.si

Nazaj na vse zapise

FB Live

Moj Youtube kanal

Všeč ti bo tudi

Prijavite se na prejemanje naših novičk.

Obveščamo vas o novostih, aktivnostih Inštituta, rezultatih naših strank, modrujemo in raziskujemo... ❤️

*S prijavo na novice se strinjate s politiko zasebnosti.

info@tanjaskaza.si

Inštitut Skaza © 2023 Vse pravice pridržane.

Made with ⚝ by Starfiniti d.o.o.