Bokashi Organko – kompostnik, primer dobre prakse v podjetju in doma na kuhinjskem pultu Dr. Branka Viltužnik, Vodja raziskav in inovacij

Podjetje Skaza že 42 let deluje na trgu plastične industrije in se je v teh letih pozicioniralo kot razvojni dobavitelj večjim podjetjem na elektro in pohištveni industriji. Od leta 2011 se je podjetje začelo uveljavljati na trgu tudi z izdelki lastne blagovne znamke, med katere sodi tudi kuhinjski kompostnik Bokashi Organko 1 in v letu 2018 lansirana nadgradnja Bokashi Organk1, Bokashi Organko 2. Oba kompostnika sta skoraj v celoti izdelana iz recikliranih materialov.  Kljub temu, da je izdelek iz recikliranega materiala ter tako z uporabo odpadnega materiala poskrbimo za krožno gospodarstvo, želimo vseeno upoštevati vse vidike vpliva izdelka na okolje in na ljudi. Zato v podjetju za nove izdelke ali nove materiale opravimo LCA (Life-cycle assessment) analizo, kjer pogledamo celoten vpliv na okolje od materiala do končnega izdelka. Tako že pri zasnovi izdelka pogledamo in upoštevamo vse spremenljivke, na katere lahko vplivamo, da zmanjšamo okoljski odtis. Prav tako pri izbiri in/ali menjavi materiala na trajnostnega ne gledamo več samo na to, da je material bio osnovan ali reciklat, ampak pogledamo vse vidike, ki kakorkoli vplivajo na okolje – od proizvodnje materiala, do transportov in parametrov brizganja, ki jih takšen material zahteva. To postaja pri nas poleg spremljanja vplivov na zdravje, standard, pri katerem ne sprejemamo kompromisov in kjer sami sebi postavljamo stroga merila.

V študijo LCA (angl. life cycle assessment), ki smo jo izvedli za Bokashi Organko 2 so zajeti vsi energijski in masni tokovi za proizvodnjo osnovnih materialov in tokovi v sami proizvodnji kompostnika. Okoljski vpliv je bil vrednoten s pomočjo CML2001 metodologije vplivov na okolje, ki vsebuje globalne, regionalne in lokalne okoljske kazalce in s tem omogoča poglobljeno analizo rezultatov. Programsko okolje Gabi Thinkstep je bilo uporabljeno za postavitev LCA modela in izračun okoljskih bilanc Bokashi Organka 2 v dveh različnih scenarijih: narejen iz materialov na naftni osnovi v primerjavi z reciklatom, kjer smo upoštevali tudi vrsto dodatnih ukrepov v proizvodnji. 

V metodologiji CML2001 smo upoštevali naslednje okoljske kazalnike, ki se delijo na globalne, regionalne in lokalne okoljske kazalnike:

• potencial izčrpavanja abiotičnih virov (fosil ADP) [MJ],

• potencial zakisljevanja (AP) [kg SO2– ekv.],

• potencial ekotoksičnosti sveže vode (FAETP inf.) [kg DCB-ekv.],

• potencial globalnega segrevanja (100 let GWP) [kg CO2-ekv.],

• potencial za ekotoksičnost v morju (MAETP inf.) [Kg DCB-ekv.],

• potencial tanjšanja ozonske plasti (ODP) [kg R11-ekv.],

• potencial ekotoksičnosti v zemljini (TETP inf.) [Kg DCB-ekv.],

Funkcionalna enota je 1 kos Bokashi Organko 2 brez embalaže. Da bi pokazali, kako ukrepi v proizvodnem procesu podjetja Skaza vplivajo na okolje, je narejena okoljska analiza dveh scenarijev: 

  1. Bokashi Organko 2 narejen iz polipropilena (PP) na naftni osnovi
  2. Bokashi Organko 2 narejen iz recikliranega polipropilena (PP) in z implementiranimi okoljskimi ukrepi v podjetju Skaza

Bokashi Organko 2 je sestavljen iz zunanjega kontejnerja, notranje posode, tlačilke, pokrova, zamaška, nosilnega traku in dveh tesnil. H kompostniku BO2 spada še dozirna lopatica za vnašanje posipa v kompostnik. Celotna masa BO2 je 1742,8 gramov, od tega je kar 96% recikliranega PP.

Iz rezultatov je razvidno, da v povprečju po uvedbi recikliranega materiala in vseh ukrepov v proizvodnji Bokashi Organka 2 pride do relativnega zmanjšanja okoljskih kazalcev v povprečju za 39,4 %. Pri čemer se globalni okoljski kazalci v povprečju zmanjšajo za 32,8 %, regionalni za 44,9 % in 43,5 %.

Ko predamo Bokashi Organko 2 v roke našim uporabnikom, je torej njegov vpliv na okolje do takrat manjši, kot če bi bil izdelan iz plastike na naftni osnovi. Vsi ukrepi, ki so izvedeni za zmanjšanje okoljskih vplivov, vključno z uporabo recikliranih polimerov, so v skladu s konceptom krožnega gospodarstva, ki ga z uporabo Bokashi Organka 2 lahko uvedemo tudi v vsak dom. Pri ločevanju bioloških odpadkov v kuhinjskem kompostniku Bokashi Organko 2, ustvarimo prvovrsten domač kompost za rastline. Na ta način vračamo biološke odpadke nazaj v naravo, hkrati pa na najbolj naraven način poskrbimo za gnojenje sobnih in vrtnih rastlin. Iz odpadka torej ustvarimo novo surovino. Dodaten produkt pri uporabi Bokashi Organka 2 je tudi fermentacijska tekočina. Ta je povsem naravno gnojilo, s katero lahko s primerno razredčitvijo zalijemo rože, zelenjavni ali sadni vrt. Prav tako lahko fermentacijsko tekočino uporabimo za čiščenje vodovodnih odtokov. Pri takšnem načinu odlaganja bioloških odpadkov nismo ničesar zavrgli in tako Bokashi Organko 2 pomaga ustvarjati vire za nov življenjski krog. 

Ker smo poleg funkcionalnosti, trajnosti in dizajna želeli še več, smo izdelku dodali tudi posebno embalažo, ki že sama po sebi zadosti zahtevam kot so trajnost, dizajn in funkcionalnost. Embalaže ne zavržemo, doma jo uporabimo kot koš za papir in/ali posodo za odlaganje pripomočkov.

Embalaža Bokashi Organka 2 ponuja tudi popolnoma novo dimenzijo prikaza izdelka in njegove zgodbe s pomočjo obogatene resničnosti (Augmented Reality). Ta tehnologija omogoča, da embalaža postane interaktivna, uporabniku pa omogoča, da s pomočjo kamere na pametnem telefonu vidi navidezne elemente v realnem prostoru. Navidezni objekt je dodan v resnično okolje in si ga je preko pametnega telefona mogoče ogledovati z vseh zornih kotov. Navdušenci kompostnika Bokashi Organka 2 si tako lahko izdelek že pred nakupom virtualno postavijo neposredno v njihov dom, na kuhinjski pult in si ogledajo celotno izkušnjo uporabe izdelka. Z izdelkom so tako mnogo hitreje povezani, dodatne informacije pa dobijo v brezpapirni, eko obliki. Tehnologija obogatene resničnosti predstavlja inovativni prikaz informacij, potrjuje tehnološko in kreativno naprednost podjetja Skaza ter izpolnjuje obljubo uporabnikom, preseganje pričakovanj.

Vrhunsko oblikovan kompostnik se s svojo podobo sklada z vsako kuhinjo. Prav zaradi tega je prejel prestižno nagrado Red Dot Award za Produktni dizajn leta 2019, ki jo priznana žirija podeli samo izdelkom z vrhunskim oblikovanjem. Red Dot je ena najbolj cenjenih in zaželenih nagrad za oblikovanje na svetu. Podeljena nagrada potrjuje odličnost in inovativnost oblikovanja Bokashi Organka 2. Ugled, izkušnje in strokovnost Red Dot žirije dajeta nagradi globalno verodostojnost in vrednost.

Bokashi Organko 2 tako poleg dosedanje prve verzije Organka naslavlja tudi ljubitelje lepih, estetsko dovršenih in funkcionalnih izdelkov – prvotna funkcija, torej fermentacija bioloških odpadkov ostaja enaka. 

V preteklosti smo z Bokashi Organko 1 skupaj z mestom Osijek in podjetjem Unikom, predstavili primer dobre zgodbe. Mestna občina Osijek je namreč zato, da bi dodatno motivirala občane pri sooblikovanju zelenega mesta, brezplačno razdelila med prebivalce Osijeka kar 3.500  kompostnikov Bokashi Organiko 1. Z njegovo pomočjo so samo v enem letu zmanjšali količino bioloških odpadkov v posameznem gospodinjstvu kar za približno 25 odstotkov. Tako so v mestu Osijek leta 2016 v primerjavi z letom prej, zaradi uporabe Bokashi Organka, zmanjšali količino bioloških odpadkov za 1.200 ton.

Odličen primer uporabe Bokashi Organka 1 v Osijeku je pokazal tudi številne prednosti, ki jih naš izdelek prinese za same občane:

– zmanjšanje količine biološkega odpada,

– ustvarjanje svojega lastnega komposta,

– prihranek za gospodinjstvo. Občani mestne občine Osijek so v enem letu prihranili kar približno 178 EUR/gospodinjstvo (stroški odvoza, stroški bio vrečk, …) in

– soustvarjanje zelenih mest.

Zgodba Osijeka je odlična “zelena” zgodba, prikazana na primeru Bokashi Organka 1, verjamemo pa, da bi lahko učinek dosegli tudi z izboljšano verzijo Bokashi Organko 2. 

Ločevanje in fermentiranje bioloških odpadkov doma tako ni samo prvi korak h krožnemu gospodarstvu, ampak je tudi prvi korak v spreminjanju navad ljudi. Z uporabo kompostnika prepričamo ljudi, da vidijo smisel v odgovornem ravnanju z odpadki in tako odpadne surovine postanejo vir za nov življenjski cikel, katerega imajo koristi prebivalci, ki s primernim ravnanjem skrbijo za lepo in zdravo okolje v katerem bodo lahko uživali še njihovi potomci.


Nazaj na vse zapise

FB Live

Moj Youtube kanal

Všeč ti bo tudi

Prijavite se na prejemanje naših novičk.

Obveščamo vas o novostih, aktivnostih Inštituta, rezultatih naših strank, modrujemo in raziskujemo... ❤️

*S prijavo na novice se strinjate s politiko zasebnosti.

info@tanjaskaza.si

Inštitut Skaza © 2023 Vse pravice pridržane.

Made with ⚝ by Starfiniti d.o.o.