Ali obstaja idealno delo zame?

Seveda, takšno, kjer boš uživala, soustvarjala dodano vrednost in pustila svoj pečat.

Ko so me pred časom vprašali, kaj si želim v življenju, sem jim odgovorila: “Biti srečna in delati to, kar me osrečuje.”

Tako preprost, za nekatere že skoraj klišejski stavek, ki ga slišimo mnogokrat. Ampak nisem povsem prepričana, da ga vsi slišimo in razumemo enako. Predvsem  se ob tem sprašujem; »Ali vemo, kaj to sploh pomeni?«

Kaj za koga pomeni sreča? Ali ljubezen ali uspeh ali svoboda ali denar?

Stremim k temu, da v življenju počnem stvari, ki me vodijo na poti do sreče. Lahko nadziramo notranje občutke, misli in se osredotočamo na vse tiste dogodke, ki nam prinašajo notranji mir, harmonijo in vsakodnevno ravnotežje, zelo malo pa lahko vplivamo na zunanje dejavnike.  

Zakaj potem to počnemo? Zakaj nas zanima vse, na kar nimamo vpliva? Vlada, zakonodaja…

Zgubljamo energijo za stvari, ki nam ne prinašajo srečo, sploh pa ne notranjega miru.

Kaj pa lahko naredimo? Začnimo, pri sebi. Ko poznamo svoje vrednote, ki nas definirajo, ko razporedimo vloge, ki jih imamo v življenju, da lahko ustvarimo ravnovesje med osebnim in poslovnim življenjem ter začnemo uživati v vsaki vlogi , ki smo si jo nadeli v teh letih. O katerih vlogah govorim; Jaz, kot Tanja. Jaz, kot žena. Jaz, kot mami. Jaz, kot poslovna ženska. In še mnogo drugih. Takrat se začnemo zavedati, kaj je naša dodana vrednost. In prepričana sem, da ima vsaka vloga drugačno dodano vrednost in našo pozornost.

Spoznajte svojo dodano vrednost, dovolite si stopiti iz cone okvirjev in poglejte, kaj vas bo osrečevalo, kaj vam daje iskrice v očeh.

Točno te iskrice iščem tudi pri svojih sodelavcih, strankah, prijateljih, ker vem, da bodo spoštovali svoj čas, ki ga bodo namenili za delo. Sem prepričana, da bo delo  opravljeno s strastjo, odgovornostjo, kreativnostjo in učinkovitostjo.

Vedno več je voditeljev, ki si želijo imeti soustvarjalce in ne izvajalce pri delu. Časi so se spremenili. Vsak od nas je prišel na ta planet, uresničiti svoje poslanstvo. Kako ga boste ve?

Zakaj sem se danes dotaknila te teme?

Ker vem, drage dame, da se mnogokrat vprašate; ˝Kaj je moja dodana vrednost?˝ ali še bolje ˝Ali obstaja idealno delo zame?˝

Oooh, kako preprosto je, naj vas razveselim in povem, da lahko navodila strnem v 3 kratke alineje:

  • Ko najdete svoje vrednote in se poistovetite z vrednotami podjetja.
  • Ko jasno uskladite pričakovanja, kaj vi pričakujete od delodajalca in kaj on od vas.
  • Ko se vprašate, ali lahko s svojim doprinosom pustim pečat .
  1. Kot sem se že v uvodu dotaknila so vrednote ključnega pomena, za našo srečo in uspešnost na delovnem mestu. Bolj, kot jih znamo definirati, lažje se poistovetimo z vrednotami podjetja ali najdemo ustrezno organizacijo za nas s takšnimi sodelavci, kot smo sami. Ko gradimo najprej odnos na nas, ga lahko gradimo še z drugimi.

Bom še bolj direktna; če je moja vrednota POGUM, pomeni, da sem v življenju pogumna in lahko naštejem vsaj tedensko eno moje pogumno dejanje. V ta tim bom sigurno spadala, ker smo se poistovetili z vrednoto.  

Če pa nisem poguma in pridem v organizacijo, kjer je njihova vrednota pogum, potem bom imela iz dneva v dan izziv, kako se bom  soočila s spremembami.

  1. Koliko izmed nas ceni iznajdljivost? Verjamem, da nas je mnogo takšnih, ki se zavedamo moči informacij, ki jih lahko najdemo v dobri knjigi, na spletu, v reviji in časopisu.

Zakaj sem postavila to vprašanje? Kar želim povedati z drugo alinejo je, ko se zavedamo svojih vrednot in vemo, kaj si želimo ustvarjati na svoji poslovni poti, bomo poiskali vse dostopne informacije o izbranem podjetju, delovnem mestu, opisu delovnih nalog, zato, da uskladimo svoja pričakovanja in ugotovimo ali so razpisani pogoji skladni z našimi vrednotami, znanji in preteklimi izkušnjami.

Nič zato, če v svoji pretekli karieri še nimamo vseh potrebnih izkušenj. V nas pa tli plamen, ki  pravi, da smo primerne, odprte in iznajdljive. ˝Daj dovoli si biti iskrena in pusti svoj unikaten pečat. ˝ Vsak izkušen kadrovik bo prepoznal željo po pridobivanju znanja in učenju.

Sedaj je čas, za kvalitetne prijave in kvalitetna delovna mesta, ki prinašajo dodano vrednost za obe stranki, za naše družine, okolico ter imajo v svojem poslanstvu trajnostni pogled in skrb za naš planet. 

  1. Kako bom pustila pečat? Najprej najbolj pomembno vprašanje: »Zakaj rada delam, to kar delam?

Ali bom s svojim delom lahko povečala dodano vrednost, soustvarjala uspešno zgodbo, prihranila sebi in drugim čas ter s katerimi mojimi konkurenčnimi prednostmi jim bom pomagala?«

Marsikdaj slišim osebe, ki si želijo delati v odličnih, ambicioznih podjetij, tam, kjer želi 90 % novo potencialnih kandidatov. Koliko časa boste potrebovali, da boste naredili preboj? 3 mesece, 6 mesecev ali leto?

Kaj pa če izberete manjše podjetje, kjer imajo izziv, pomanjkanje znanja in si želijo spremembo ter vi s svojim znanjem jim lahko v kratkem času pomagate? Kje boste dosegli večji pečat, kje si boste zgradili večjo samopodobo, spoštovanje?

Jaz vem, za vas pa ne vem.

Draga moja to je to, to je naša dodana vrednost. Majhne stvari, ki delajo velike razlike ter se občutijo na tvojem in voditeljevem nasmešku.

Tako lahko je, obljubim vam. V vseh svojih 22. delovnih letih, od kar sem zaposlena, voditeljica, solastnica in lastnica podjetja, sem vseskozi uživala v svojem delu. Moj recept je preprost, saj vem, da so preproste stvari tiste, ki nas najbolj osrečujejo. Ljubezen, družina, zdravje, biti zvest sam sebi in dobri odnosi. Nihče ni popoln, a skupaj smo lahko najboljši.  

Vrednote, ki nikoli ne gredo iz mode in kot pravi Konfucij: »Izberi delo, ki ga imaš rad, in ne bo ti potrebno delati niti en dan v svojem življenju.«

Če pogledamo v svoje srce in ni tam nič narobe, zakaj bi skrbele?˝

 

4 mesečni online tečaj

 

 

 

Nazaj na vse zapise

FB Live

Moj Youtube kanal

Všeč ti bo tudi

Prijavite se na prejemanje naših novičk.

Obveščamo vas o novostih, aktivnostih Inštituta, rezultatih naših strank, modrujemo in raziskujemo... ❤️

*S prijavo na novice se strinjate s politiko zasebnosti.

info@tanjaskaza.si

Inštitut Skaza © 2023 Vse pravice pridržane.

Made with ⚝ by Starfiniti d.o.o.