Ko bom uspešna podjetnica, bom srečna

Ko bom uspešna podjetnica, bom srečna

Ko bom uspešna podjetnica, bom srečna 1244 1920 savina

Sanjate, da bi bile uspešne? Je v vaši glavi polno idej, a ne veste, kako jih uresničiti?

Ste ugotovile, da samo ideja ni dovolj, da potrebujete plan aktivnosti, kako jo boste lahko uresničile?

Drage ženske, kaj za vas pomeni uspeh? Je to družina, dobra služba, kariera? Ko me vprašajo, ali se vidim, kot uspešna ženska, pravim, da imam še veliko priložnosti, da zrastem. Svoj uspeh vidim v spremembah, ki jih sprožim v ljudeh, to mi da energijo in me napolni s hvaležnostjo.

Vodenje podjetja, kakor je Plastika Skaza mi je dalo ogromno znanja, izkušenj, modrosti. Sedaj s preudarnostjo in potrpežljivostjo pomagam drugim, da spoznajo, kako lahko uresničijo svoje cilje – tudi ve jih lahko. Verjemite mi.

Kako boste postale uspešne? Najprej spremenite vaša zakoreninjena prepričanja in spremenile boste svoje življenje. To je edini način, ki vas vodi do uspeha. Vztrajajte na tej poti, ne odnehajte, ker imate slab dan. Vztrajajte, ker če želite biti uspešne, je potrebno imeti jasne cilje in jim slediti tudi, ko ne bo vse popolno.

Drage dame, vse kar vidite v sanjah, lahko uresničite. Samo verjemite v to. Bodite aktivne – vsak dan, ne le tedaj, ko vam ustreza. Ne ustrašite se izzivov in padcev.

Kolikokrat so se posmehovali mojim idejam, projektom, ampak danes Plastiko Skazo poznate čisto v drugi luči. Nismo več samo proizvodno podjetje, ampak pomagamo ljudem spreminjati navade z našimi inovativnimi produkti. Sedaj mi marsikdo iskreno pogleda v oči in mi čestita za pogum, vztrajnost ter vero v podjetje.

Usmerila sem se v nov projekt, ki pa je spet za koga neznanka in marsikoga zanima, ali nam bo uspelo. Veste, uspelo nam bo, ker imamo plan, aktivnosti in jasno določene naloge.

Torej, kaj moratre narediti, da boste uspešne?

Imejte jasno določene cilje. Sprejmite odločitve. Ne skačite iz ene ideje na drugo. Kako naj vam sledi vesolje, če še same ne veste, kaj hočete.

Ko jasno začutite idejo, se uresničitve lotite s strastjo. Ne izgubite svoje strasti, če se nekdo ne strinja z vami ali ima drugačno mnenje. Ne pustite, da vam jo vzamejo. Okužite in navdihnite še njih s svojo pozitivnostjo ter vero v jasne cilje.     

Načrtujte, kaj lahko naredite danes, čez mesec dni, da pridete do cilja. Ne bo enostavno. Na tej poti bo ogromno ovir. Ob nekaterih boste padle, nekatere vas bodo želele posrkati vase. Ne iščite razlag, vprašanj in izgovorov. Samo vstanite in pojdite naprej. Negotovost vam lahko odvzame vso strast in kmalu ne boste našle več poti iz nje. Ne dovolite ji. V ovirah, izkušnjah najdite moč, da boste zrasle, da boste še močnejše. Verjemite, da ste zmagovalke z jasno vizijo.

Kaj je tisto, zaradi česar postane človek uspešen to jeiskrenost do sebe. Povejte kaj si želite, česa nočete. Bodite iskrene. Predvsem pa,  zaupajte vase. Zaupanje odpira vrata. Je tisto na čemer lahko gradite osebni ali poslovni uspeh. Z njim gradite svojo lastno blagovno znamko.

Blagovna znamka je kot otrok. Potrebno jo je graditi, verjeti vanjo, jo vzgajati, voditi in vedeti, kaj predstavlja.

Mnoge blagovne znamke kot so Dior, Mercedes,  Zlatarna Celje, Swarovski, Argeta in druge so nastale, ker so podjetniki imeli jasno vizijo.  Gradili so jo z zaupanjem in verjeli so vanjo, da bo nekoč uspešna. Vedeli so, kje si želijo biti čez nekaj let. Bili so sanjači in s cilji in strategijo – so postali vizionarji. Z njo so si pridobili zaupanje kupcev in poslovnih partnerjev. Zaupanje je eden izmed temeljnih ključev do uspeha.

Drage dame, ne živite v iluziji. Vprašajte se, kje ste danes. Kaj delate? Kaj si želite postati? Kakšni so vaši cilji, naloge? Kaj ste naredile za to, da bi bile uspešne? Nič ni mogoče, če nič ne naredite za to, da bi bilo mogoče.

Lani sem ustanovila Gibanje Spremembe Vredna; ki je namenjeno ženskam. Ciljgibanja je srečna, zadovoljna, uspešna ženska, ki je živi izpopolnjeno življenje in uživa v tem, kdo je in kar počne.

Naša naloga v gibanju je, da se vprašamo, kako bomo do tega prišle, katere aktivnosti bomo zastavile. Glede na to smo naredile program, vključile različne  tehnike, ki lahko ženskam pomagajo osebnostno in poslovno rasti. Delamo s strastjo, z jasno vizijo, načrtom in zaupanjem druga v drugo.

Torej, glede na vaše ideje naredite plan in poslovni načrt. Ta načrt bo vaše vodilo, ki mu boste sledile. Če boste zašle s poti, ga boste ponovno pogledale in nadaljevale pot. Načrt je nekaj oprejemiljivega. Je nekaj, kar vidite pred seboj in vas potiska naprej, da sledite svojim ciljem.

Nikoli ne zaprite oči,  da ne odtavate v napačno smer. Vedno imejte odprite oči.  Ne zaspite na vaši poti do uspeha. Bodite aktivne in spremljajte dogajanje.

Odličen primer je podal motivator Les Brown: »Preden greste na pot si zastavite cilj, usedete se v avto in zaprete oči, ali boste prišli do cilja? Ne. Odprite oči in razmišljajte, ukrepajte.«

Bodite odgovorne do sebe, do svojih želja.  Ne iščite napak, ker se vam nekaj ne bo izšlo v drugih, najprej jih najdite v sebi. Ne iščite slabosti, ampak potenciale.

Drage moje, uspešne boste takrat, ko boste srečne doma, ko najdete svoj notranji mir, tedaj boste jasno vedele, kaj si želite. In  ko boste vse to oplemenitile s strastjo, vztrajnostjo, pogumom, vas ne bo strah nikakršnih ovir, le sledile boste svojemu cilju. Na tej poti boste uživale, če ne uživate, niste na pravi poti.  Spoznale boste različne ljudi. Vsak izmed njih bo v vaše življenje prišel z razlogom. Nekateri vas bodo navdihnili, napolnili z pozitivnostjo, drugi vam bodo prinesli dragocene izkušnje.

Imejte ves čas široko odprte oči in si dajte krila, da poletite – iz sanj, strasti, do jasnih ciljev in uresničitve vaše poslovne vizije – a pri tem popazite tudi na svoj ego.

Muhammad Ali: » Človek ki nima domišljije, nima kril.« 

Ne dolgo nazaj me je gospodič na Managerskem eventu vprašal, če bom sedaj, ko sva z Igorjem predala vodenje podjetja direktorjema, dala noge v zrak in »coolirala«. Malce sem pogledala in rekla; točno to bom počela.

Na drugem eventu se mi je zgodilo podobno, samo vprašanje je bilo malce drugačno; Zdaj boš imela toliko prostega časa, pa manj denarja, kaj boš pa počela?

Na tretjem eventu, me je zelo uglajen gospod malce hudomušno nagovoril, da sedaj pa tako ne potrebujem več delati, ker bom z Izo Login, najbogatejšo Slovensko sodelovala in mi bo pomagala priti do milijonov. Skratka, da sem se zelo spremenila in upa, da je to dobro zame.

Usedla sem se v avto in razmišljala kako večinoma ljudi vidijo uspeh in koliko pozornosti namenjajo drugim.

Večinoma časa se ukvarjamo z drugimi in premalo sami s seboj.

Zato v resnici ne živimo življenja, ampak samo gremo skozi življenje.

Še vedno je denar za marsikoga največji uspeh. My God, kam smo prišli. Ali je res samo pomembno, koliko smo materialno močni. Saj sploh ne znamo oceniti, koliko denarja mora nekdo imeti, da lahko rečemo, da je uspešen. Koliko avtov, hiš, dragih oblek, luksuznih ur, prestižnih počitnic… je dovolj, da rečemo, ta je bogata ali bogat.

Kaj res, samo tako merimo bogastvo in kakšen zgled dajemo našim otrokom?

Wake up, dragi moji. Prosim vas, ali veste koliko bremen smo že naložili vsem tem uspešnim ljudem, ker jih samo po tem ocenjujete.

Ooooooo, sorry, sorry, vsem Vam, ki sem vas tudi sama včasih tako ocenjevala. Še posebej, ko so prišle v javnost razne lestvice, najprestižnejših, najbogatejših, najpametnejših, naj, naj, naj… in nikoli konca.

Točno skozi podobne izzive sem šla sama. Ko smo prejeli nekaj nagrad in bili kar opaženi, mi je eden od managerjev dejal, da vse višje kot bomo, toliko bolj bomo na tapeti in na prepihu. Takrat nisem tako razumela, kot razumem danes.

Res je. Vse bolj sem živela za materialni svet in sploh nisem opazila vseh lepot okoli mene. Vse bolj sem se počutila močna, samozavestna, karizmatična na zunaj in vse manj na znotraj.

Vse imam, krasno družino, čudovite sodelavce, lepo službo, zdravje… ampak počutila sem se najbolj osamljeno in takrat se odločiš ugotoviti, zakaj je temu tako.

Vprašala sem se; če danes umrem, kaj je tisto na kar bom najbolj ponosna?

Seveda, najprej se spomniš na otroke, moža, sodelavce, ampak potem pa si postavila še bolj konkretno vprašanje; kaj je tisto, s čim si pomagala ljudem, da so danes boljše osebe zaradi tebe?

Vsak sleherni teden se vprašam, koliko ljudem sem pomagala na njihovi poti. Vsaj, da sem jim dala upanje, pokazala, da sem tu za njih in da vedo, da obstaja luč na koncu tunela.

Evo dragi moji, v 3 letih sem res veliko delala na sebi in vsak dan se bolj zavedam, da preveč bremena nosijo naše znane osebe, od novinarjem, voditeljev, managerjev, raznih zvezd…da ne govorim o voditeljih, vodjih, ki vodijo ljudi.

Kaj če jih ne znajo, kaj če jim nihče ni pokazal, kaj če so prestrašeni, pa tega ne smejo pokazati…?

Prav ti ljudje bi prvi morali imeti vrhunske coache, terapevte in osebe, ki jih imajo radi točno takšni kot so.

Od tistega dneva naprej čutim, da želim pomagati tem ljudem, tako kot meni pomagajo moji coachi, terapevtki in moji 3 mušketirji, ki mi iz dneva v dan pokažejo, kako me imajo radi, ne glede na to, ali sem v pižami ali v najlepšem stylingu.

Z mojo knjigo Spremembe vredna sem se odločila nagovoriti ženske, je pa zanimivo, da je kar nekaj moških prebralo knjigo in so mi dali feedback, da moški tudi potrebujejo nekoga, ki jim lahko pomaga.

Danes vam odgovarjam; Absolutno, vi še bolj potrebujete toplino kot ženske, ker so vas celo otroštvo vzgajali, da fantki ne jočete, niste žalostni in ste močni.

Dragi moji, dovolite si, biti to kar ste. Svoj uspeh ste dokazali drugim, sedaj pa še dajte to isto sebi in svojim najbližjim.

Ta zapis pišem v nedeljo zvečer po meditaciji, ker je bilo tako močno sporočilo, da sem ga morala napisati in tudi objaviti.

Sem Tanja Skaza, rojena Halilović in od mojega 5. razreda, ko mi je učiteljica rekla, da nikoli ne bom Slovenščine imela petice, sem pri 35.letih spoznala dejstvo, da bodo ljudje našli bistvo sporočila v člankih in ne ocenjevali leposlovja.

Upam, da bo tako tudi v tem članku.

Vedite, edino prava ljubezen vedno zmaga. Imamo jo vsi, samo poiskati jo moramo.

Preveč ljudi ne živi svojih sanj, ker živijo svoje strahove.

Z veseljem odgovorim na vaše vprašanje.